Sănătatea și bunăstarea organismului tău pot fi ușor asigurate cu ajutorul plantelor medicinale. Tincturile obținute din acestea aduc numeroase beneficii atunci când sunt folosite în mod corect.
Vrei să descoperi și tu ce sunt tincturile din plante medicinale și cum se prepară? Citește articolul de astăzi și află tot ce trebuie să știi despre avantajele esențelor naturale.
Ce sunt tincturile din plante medicinale: beneficii și motive să le folosești
Când vine vorba despre tratamente naturiste, tincturile sunt alegerea potrivită. Cu o istorie bogată în spate, datând de mii de ani, ele sunt soluții naturale pentru o gamă variată de afecțiuni. În plus, sunt percepute ca leacuri băbești la îndemâna oricui.
Tendința generală către un stil de viață sănătos, bazat pe alimente bio și pe tratamente naturale are în vedere și puterea reparatoare și preventivă a tincturilor. Dar, pentru a le putea folosi corect, e nevoie să știi, în primul rând, ce sunt și cum pot fi utilizate pentru a obține beneficii maxime pentru sănătate.
-
Tincturile sunt produse farmaceutice obținute din macerarea la rece sau la cald, cu ajutorul alcoolului alimentar, a anumitor plante cu proprietăți medicinale.
Cel mai important la acest lichid rezultat este conținutul de principii active (denumite și substanțe active) ale plantelor folosite. Există tincturi compuse, care au la bază un amestec de mai multe plante medicinale, și tincturi simple. Toate au o perioadă de valabilitate îndelungată, rezistând cu succes ani de zile atunci când sunt păstrate în condiții optime.
Produsele utilizate în scop terapeutic în medicina alternativă se prepară doar din plante mature, culese în anumite perioade ale procesului vegetativ, pentru ca proprietățile benefice să fie prezente într-un grad cât mai ridicat.
Atunci când tincturile sunt preparate 100% natural, așa cum procedăm la Faunus Plant, ele te pot ajuta la:
- cicatrizarea rănilor;
- tratarea anumitor afecțiuni ale pielii;
- lupta împotriva stresului;
- tratarea răcelilor;
- ameliorarea tusei sau a durerilor de mai multe feluri;
- stimularea digestiei;
- asigurarea sănătății stomacului;
- ținerea sub control a nivelului glicemiei;
- reglarea tranzitului intestinal;
- detoxifierea organismului.
Efectul acestor lichide depinde, în primul rând de planta folosită. În funcție de afecțiunile pe care vrei să le tratezi cu tincturi, informează-te despre planta medicinală care te-ar putea ajuta în situația ta.
Știi de ce sunt tincturile preferate de iubitorii de soluții naturale? Pentru că acționează mai repede față de alte preparate precum uleiurile esențiale sau gemoderivatele. Totul se datorează nivelului ridicat de alcool din compoziție.
Cum se prepară corect tincturile din plante medicinale?
În primul rând, trebuie să știi că cele mai eficiente sunt tincturile preparate 100% natural. Adică, folosind ingrediente de proveniență ecologică, și prelucrându-le manual pe tot parcursul procesului. Mai jos ți-am detaliat pașii pe care îi folosim pentru a obține tincturi concentrate, perfecte pentru tratamentele naturale.
Întâi de toate, să vedem de ce e nevoie pentru preparare:
- plantele pe care urmează să le transformăm în tinctură;
- recipiente pentru depozitare;
- alcool;
- pâlnie;
- strecurătoare sau tifon pentru a scurge doar lichidul obținut din plante.
Pasul 1: pregătirea plantelor
Pentru că ne place să îți oferim întotdeauna produse de cea mai bună calitate, tăiem plantele cu grijă și le îndepărtăm florile uscate, măcinăm rădăcinile și mărunțim frunzele.
Pasul 2: amestecarea plantelor cu apa
După ce am selectat părțile dorite din plantele pe care le folosim pentru tincturi, le așezăm într-un recipient cu apă și alcool. Aici vor sta la macerat în lichid până când principiile active din plante se vor amesteca în restul lichidului. De obicei, intervalul de 4 săptămâni este suficient pentru obținerea unei concentrații potrivite.
În timpul în care sunt lăsate la macerat, plantele împreună cu apa și alcoolul se agită din când în când, pentru a asigura acoperirea completă a părților vegetale cu alcool. Doar în acest fel esența va deveni mai puternică și, deci, mai eficientă.
Pasul 3: strecurarea și ambalarea tincturii
Tot ce a mai rămas de făcut este strecurarea amestecului. Se păstrează doar partea lichidă, iar partea solidă se aruncă. Apoi sticluțele se etichetează și tinctura poate fi folosită pentru tratarea, ameliorarea și prevenirea diverselor afecțiuni.
În echipa Faunus Plant preparăm produse naturiste pentru sănătatea ta de generații. Te așteptăm să încerci tincturile noastre prelucrate manual cu atenția pe care o merită plantele și bunăstarea ta.