🤩 30% reducere la Gama Capsule! Descoperă produsele

Vine Moșul🎅 Ai 2+1 Cadou la Tot 🎁 Alege cadourile

Împreună, facem bine💫Susținem persoanele defavorizate💚 Vezi detalii campanie

ℹ️ Info: Întârzieri temporare în livrare - vezi detalii

Celiachia sau intoleranța la gluten: Ce este și cum recunoști boala celiacă?

Celiachia sau intoleranța la gluten: Ce este și cum recunoști boala celiacă?

Faunus plant ro Admin |

Boala celiacă poate avea manifestări diverse, localizate la variate organe și nu scutește nicio categorie de vârstă. Multe persoane pot suferi de această tulburare, fără însă să fie la curent.

Se întâmplă deoarece diagnosticarea nu e mereu simplă, tocmai din cauza simptomelor diversificate, confundabile cu ale altor maladii, care nu se asociază neapărat cu celiachia.

Ce este boala celiacă?

Ceea ce descrie de fapt o intoleranță alimentară permanentă la gluten, nu este o alergie la această substanță proteică prezentă în boabele unor cereale cu spic (orz, grâu, secară) și în făinurile obținute. Nu este nici contagioasă, ci are o natură ereditară și nu se vindecă.

Este vorba despre o patologie autoimună, care afectează aparatul digestiv, în principal, intestinul subțire. Practic, persoanele cu celiachie prezintă o sensibilitate la gluten și nu pot consuma alimente care-l conțin.

În caz contrar, sistemul imunitar reacționează cu destulă agresivitate la gluten (pe care-l percepe ca pe o toxină), putând declanșa leziuni la nivelul intestinului subțire, pe lângă alte efecte mai mult sau mai puțin nasoale.

Cum se manifestă boala celiacă

Ca localizare și intensitate, tabloul simptomatic acoperă un spectru destul de larg:

Simptome gastrointestinale

Cele mai comune sunt manifestările din sfera digestivă:

  • Balonări abdominale;
  • Crampe și dureri de burtă;
  • Senzație de plin;
  • Constipație sau diaree;
  • Meteorism și flatulență;
  • Greață și vărsături;
  • Scaun deschis la culoare.

Scădere în greutate

Tulburarea împiedică absorbția corectă a unor nutrienți esențiali din alimente, ceea ce duce la carențe importante și uneori la scădere în greutate nejustificată. Uneori, slăbirea poate fi acompaniată și de tulburări ale poftei de mâncare.

Oboseală

O stare de epuizare continuă, de lipsă de energie, de slăbiciune, de oboseală psiho-fizică poate de asemenea însoți simptomatologia bolnavilor de celiachie. Simptomele apar cu precădere după consumul unor alimente cu gluten.

Dureri de cap

Mai ales dacă persistă, migrenele pot constitui un semnal de alarmă pentru boala celiacă. Doar că trebuie excluse alte posibile cauze ale durerilor de cap:

  • Unele patologii;
  • Oboseala;
  • Stresul etc.

Anemii

O consecință a celiachiei poate fi și anemia, o diminuare importantă a nivelului sanguin de hemoglobină. Tulburarea apare adeseori în compania stărilor de oboseală accentuată.

Erupții cutanate

Un serios semnal de alarmă poate fi și dermatita herpetiformă. Este vorba despre o erupție cutanată (mai mult sau mai puțin extinsă), vizibilă mai ales pe pielea coatelor, genunchilor și pe fese.

Recomandări

Chiar dacă maladia nu are un tratament propriu-zis, aceasta se poate controla printr-o dietă alimentară fără gluten. Iar prin unele remedii din plante medicinale, așa cum sunt produsele noastre din Pachetul Stomac Sănătos – Afecțiuni Gastrointestinale, se poate avea și controlul simptomelor digestive.