Beneficiile cătinei se cunosc din Antichitate. Nu este o noutate că fructele abundă de nutrienți și de principii active cu proprietăți intens ”exploatate” în domeniul alimentar, cosmetic și, mai ales, fitoterapeutic.
Vorbim despre o plantă ale cărei fructe comestibile erau consumate în vremuri de război pentru efectele energizante, un adevărat sprijin pentru supraviețuirea în condiții vitrege.
Care sunt beneficiile cătinei și de ce este o plantă atât de apreciată?
Cătina (Hippophae rhamnoides), un potent aliat pentru sănătate, merită un loc de onoare pe lista remediilor fitoterapeutice.
Fructele, cu un nivel foarte ridicat de vitamina C, peste concentrația din citrice, încep să devină un remediu tot mai comun în sezonul rece, ajutând organismul să înfrunte virușii și afecțiunile specifice.
O prezență semnificativă au însă și alte substanțe nutritive:
- Vitaminele A, E, K, P și o parte dintre B-uri;
- Minerale: calciu, magneziu, fier, potasiu, fosfor, sodiu;
- Flavonoide, licopen, acizi grași, aminoacizi, fitosteroli etc.
Mixul de compuși îi conferă cătinei prețioase caracteristici terapeutice, cel mai bine văzute fiind proprietățile antioxidante, vitaminizante, tonice, imunostimulante, antiseptice, cicatrizante sau antiinflamatorii.
Dar să vedem câteva dintre beneficiile cătinei pentru organism și în ce situații se poate utiliza:
- Stimulent imunitar – Activarea și întărirea mecanismelor imunitare, creșterea rezistenței organismului în cazul gripelor, virozelor de sezon și infecțiilor;
- Acțiune antimicrobiană – Reducerea acțiunii agresive a germenilor în general, precum a celor responsabili de afecțiuni respiratorii;
- Protecție cardiovasculară – Remediu preventiv împotriva hipertensiunii, aterosclerozei și pentru reducerea colesterolului LDL;
- Probleme ale pielii – Atenuarea inflamațiilor și pruritului, regenerarea țesuturilor (atenuează leziunile, grăbește cicatrizarea), menținerea elasticității;
- Controlarea glicemiei – Reducerea nivelului de zahăr din sânge, intensificarea secreției de insulină, creșterea sensibilității la insulină.
- Protecție gastrică și hepatică – Tratarea ulcerelor gastrice și duodenale, facilitarea digestiei, protejarea celulelor ficatului;
- Slăbire – Reducerea greutății corporale, evitarea depunerilor de grăsimi în exces;
- Combaterea lipsei poftei de mâncare – Extrem de hrănitoare, poate fi considerată un superaliment;
- Combaterea stărilor de astenie;
- Energizare și tonifiere etc.
Siropul cu cătină, cadoul lunii decembrie!
Nu de mult, am abordat aici, pe blog, un subiect cât se poate de interesant, anume sezonalitatea plantelor medicinale.
După cum bine ai intuit dacă nu ai citit postarea, cătina este unul dintre remediile iernii (nu singurul). Și nu degeaba ne-am gândit s-o aducem în atenția clienților noștri pentru întreaga lună decembrie.
Până la finele anului, Siropul Cătină 200 ml va avea o apariție specială în vitrina Faunus Plant, fiind produsul cadou la cumpărături de minim 149 de lei din magazin.
Siropul, un excelent vitaminizant și imunostimulant, este indicat la orice vârstă în situații precum viroze de sezon, imunitate scăzută, convalescență, carențe de nutrienți, oboseală și astenie.
Pregătește-ți cămara naturistă de-acasă cu remedii Faunus Plant de minim 149 de lei și vei primi gratuit Siropul Cătină!