🎉 FLASH SALE! Profită de EXTRA 10% Reducere la gama CAPILARUS! Doar AZI!

🎉 Beneficiezi de până la 35% REDUCERE la toate remediile noastre. Profită acum!

🎁 Transport GRATUIT la comenzi peste 189 Lei și Bitter 30 Plante Cadou la comenzi peste 249 Lei!

Coșul dvs. este gol

Leurda – Descrierea plantei, utilizari in bucatarie si nu numai...

14:54:31 PM EEST

Leurda – Descrierea plantei, utilizari in bucatarie si nu numai...

În trecut, leurda era considerată o plantă cu proprietăți magice. Adevărul este undeva pe-aproape… Vorbim despre o plantă ”cu potențial”, ce deține toate însușirile usturoiul cultivat, însă în concentrații mult mai ridicate.

Descrierea plantei

Leurda, cunoscută și ca ”usturoi sălbatic” (denumirea științifică este Allium ursinum), face parte dintre bunătățile primăverii dăruite de natură. Este una dintre plantele aromatice perene ce cresc într-un cadru sălbatic, deloc ”săracă” în proprietăți medicinale.

Se recunoaște datorită florilor albe, delicate, cu o textură mătăsoasă, frunzelor late, lucioase și mirosului pătrunzător de usturoi. Aparține familiei Liliaceae și se înrudește cu ceapa, usturoiul și arpagicul.

Însă mirosul și efectele colaterale sunt mai puțin invazive. Spre exemplu, nu cauzează probleme digestive precum refluxul gastroesofagian. Iar respirația nu păstrează același miros înțepător ca în cazul ”neamurilor” sale.

Crește spontan în zonele împădurite, în apropierea cursurilor de apă sau pe terenuri băltoase, fiind o mare iubitoare de umiditate. Însă la fel de bine poate fi ”domesticită” și cultivată în grădină.

Utilizări culinare și cosmetice

Cele mai utilizate sunt frunzele, de preferat proaspete. Și trebuie culese înainte de perioada de înflorire. Se mai pot întrebuința florile (au un iz mai pronunțat) și bulbii, în stare proaspătă sau uscați.

Leurda se poate folosi în variate moduri:

a. În bucătărie

Din punct de vedere culinar, prezintă interes în special frunzele (sunt foarte aromate). Dar nu lispesc nici bulbii sau florile. În stare crudă, uscată sau fierte, toate aceste componente pot intra în alcătuirea salatelor, ciorbelor, tocanelor, omletelor și a multor altor rețete.

Practic, leurda are darul de a aromatiza preparatele gastronomice, conferindu-le un gust particular, diferit de al usturoiului comun. Un exemplu este faimosul sos pesto, o adevărată delicatesă pentru toți pasionații bucătăriei mediteraneene.

b. În cosmetică

Cele mai folosite sunt frunzele, uneori și florile. Tocate mărunt, servesc pentru pregătirea infuziilor și ceaiurilor. Amestecate cu apă distilată, se transformă în loțiuni tonice naturale, iar amestecate cu iaurt, în măști de față, excelente pentru unele probleme dermatologice.

Măștile de înfrumusețare se remarcă prin acțiunea purificantă și lenitivă. Și se bucură de o deosebită popularitate printre reprezentantele sexului frumos.

Datorită proprietăților terapeutice, au efecte deosebit de eficace pentru prevenirea și chiar combaterea unor inestetisme ale pielii care de multe ori dau serioase bătăi de cap. Rezultate foarte bune se obțin în cazul erupțiilor cutanate de tipul petelor, punctelor negre sau furunculelor.

Curiozități

Numele de”usturoi sălbatic” pare să fie inspirat din preferințele alimentare ale urșilor, dacă se poate spune astfel. Circulă vorba că aceste mamifere îl consumă primăvara, imediat ce ies din hibernare.

În magazinul nostru, poți găsi leurda în componența unor remedii precum tinctura, recomandată pentru detoxifierea organismului, probleme de tensiune (hipertensiune) sau parazitoze intestinale.

Produse recomandate

Magazin naturist, Tinctura Leurda 500ml, faunusplant.ro
Tinctura Leurda 500ml

Tinctura simpla · Lichid · 500ml

5 Recenzii
72,00 lei 61,00 lei
Magazin naturist, Bitter 30 plante, 200ml. Efect vitaminizant, tonifiant general si antianemic. Stimulează sistemul imunitar și protejează vasele de sânge. Contribuie la funcţionarea normală a digestiei şi a sistemului imunitar, faunusplant.ro
Magazin naturist, Bitter 30 plante, 200ml. Efect vitaminizant, tonifiant general si antianemic. Stimulează sistemul imunitar și protejează vasele de sânge. Contribuie la funcţionarea normală a digestiei şi a sistemului imunitar, faunusplant.ro
Bitter 30 plante, 200ml. Efect vitaminizant, tonifiant general si antianemic. Stimulează sistemul imunitar și protejează vasele de sânge. Contribuie la funcţionarea normală a digestiei şi a sistemului imunitar

Tinctura compusa · Lichid · 200ml Sporește nivelul de energie și rezistența fizică ,Contribuie la întărirea și protejarea vaselor de sânge ,Susține sistemul imunitar şi funcționarea optimǎ a organismului

48 Reviews
54,00 lei 35,00 lei