🎁 Transport GRATUIT la comenzi peste 149 Lei și Bitter 30 plante Cadou la comenzi peste 249 Lei!

Coșul dvs. este gol

Leurda – Descrierea plantei, utilizari in bucatarie si nu numai...

14:54:31 PM EEST

Leurda – Descrierea plantei, utilizari in bucatarie si nu numai...

În trecut, leurda era considerată o plantă cu proprietăți magice. Adevărul este undeva pe-aproape… Vorbim despre o plantă ”cu potențial”, ce deține toate însușirile usturoiul cultivat, însă în concentrații mult mai ridicate.

Descrierea plantei

Leurda, cunoscută și ca ”usturoi sălbatic” (denumirea științifică este Allium ursinum), face parte dintre bunătățile primăverii dăruite de natură. Este una dintre plantele aromatice perene ce cresc într-un cadru sălbatic, deloc ”săracă” în proprietăți medicinale.

Se recunoaște datorită florilor albe, delicate, cu o textură mătăsoasă, frunzelor late, lucioase și mirosului pătrunzător de usturoi. Aparține familiei Liliaceae și se înrudește cu ceapa, usturoiul și arpagicul.

Însă mirosul și efectele colaterale sunt mai puțin invazive. Spre exemplu, nu cauzează probleme digestive precum refluxul gastroesofagian. Iar respirația nu păstrează același miros înțepător ca în cazul ”neamurilor” sale.

Crește spontan în zonele împădurite, în apropierea cursurilor de apă sau pe terenuri băltoase, fiind o mare iubitoare de umiditate. Însă la fel de bine poate fi ”domesticită” și cultivată în grădină.

Utilizări culinare și cosmetice

Cele mai utilizate sunt frunzele, de preferat proaspete. Și trebuie culese înainte de perioada de înflorire. Se mai pot întrebuința florile (au un iz mai pronunțat) și bulbii, în stare proaspătă sau uscați.

Leurda se poate folosi în variate moduri:

a. În bucătărie

Din punct de vedere culinar, prezintă interes în special frunzele (sunt foarte aromate). Dar nu lispesc nici bulbii sau florile. În stare crudă, uscată sau fierte, toate aceste componente pot intra în alcătuirea salatelor, ciorbelor, tocanelor, omletelor și a multor altor rețete.

Practic, leurda are darul de a aromatiza preparatele gastronomice, conferindu-le un gust particular, diferit de al usturoiului comun. Un exemplu este faimosul sos pesto, o adevărată delicatesă pentru toți pasionații bucătăriei mediteraneene.

b. În cosmetică

Cele mai folosite sunt frunzele, uneori și florile. Tocate mărunt, servesc pentru pregătirea infuziilor și ceaiurilor. Amestecate cu apă distilată, se transformă în loțiuni tonice naturale, iar amestecate cu iaurt, în măști de față, excelente pentru unele probleme dermatologice.

Măștile de înfrumusețare se remarcă prin acțiunea purificantă și lenitivă. Și se bucură de o deosebită popularitate printre reprezentantele sexului frumos.

Datorită proprietăților terapeutice, au efecte deosebit de eficace pentru prevenirea și chiar combaterea unor inestetisme ale pielii care de multe ori dau serioase bătăi de cap. Rezultate foarte bune se obțin în cazul erupțiilor cutanate de tipul petelor, punctelor negre sau furunculelor.

Curiozități

Numele de”usturoi sălbatic” pare să fie inspirat din preferințele alimentare ale urșilor, dacă se poate spune astfel. Circulă vorba că aceste mamifere îl consumă primăvara, imediat ce ies din hibernare.

În magazinul nostru, poți găsi leurda în componența unor remedii precum tinctura, recomandată pentru detoxifierea organismului, probleme de tensiune (hipertensiune) sau parazitoze intestinale.

Produse recomandate

Tinctura Leurda 500ml
Tinctura Leurda 500ml

Hipotensiv, antiseptic intestinal şi pulmonar, bacteriostatic şi bactericid, diuretic, depurativ, stomahic, antisclerotic, vermifug, febrifug.

5 Recenzii
60,90 lei
Bitter 30 plante 200ml
Bitter 30 plante 200ml
Bitter 30 plante 200ml

Vitaminizant, tonifiant general, antianemic, vasoprotector, imunostimulator, depurativ.

43 Reviews
45,90 lei
Pachet Stomac Sanatos - Afectiuni Gastro-Intestinale
Pachet Stomac Sanatos - Afectiuni Gastro-Intestinale
Pachet Stomac Sanatos - Afectiuni Gastro-Intestinale

Diminuează hiperaciditatea gastrică, antispastic, astringent, antiinflamator, cicatrizant.

4 Recenzii
179,40 lei 144,00 lei