Se apropie... Sărbătorile de iarnă! Nu ai cum să le mai pui frână. Asta în caz că stai destul de prost la capitolul buget. Dă-l încolo de buget! Mai ai timp să stai bine la capitolul sănătate! Și tot ce ai de făcut este să ai grijă de sistemul imunitar.
Ce legătură există între imunitate și inflamații?
În timp, unele reacții inflamatorii ”obosesc” sistemul imunitar, reducându-i capacitatea de apărare împotriva patogenilor. Această ”șubrezire” lentă și constantă poate crea condiții prielnice dezvoltării unor patologii, unele recurente:
- Cistite;
- Micoze;
- Acnee;
- Infecții respiratorii etc.
Sau poate contribui la prelungirea lor, întârziind vindecarea. Când procesele inflamatoare ”atacă” tubul digestiv, reacția imunitară se ”traduce” prin:
- Colite;
- Indigestii;
- Gastrite;
- Meteorism;
- Boala Crohn etc.
În schimb efectele generalizate, cu inflamații extinse dincolo de aparatul gastrointestinal, pot provoca:
- Dureri musculare;
- Artrită;
- Fibromialgie;
- Psoriazis;
- Cefalee.
Cum te ferești de inflamații?
Punctul de plecare în misiunea ”sănătate de Sărbători” constă în prevenirea inflamațiilor. Cel mai simplu mod să reușești este să ai grijă la ce pui în farfurie.
Uită de ”bunătăți”!
Mai bine-zis, uită de ”răutăți”! Adică evită alimentele care favorizează inflamațiile. Sau măcar redu-le consumul. Din grupul celor ”interzise”, fac parte unele despre care știi că nu au ce căuta la masă:
- Aditivi și îndulcitori artificiali;
- Carbohidrați simpli (rafinați);
- Grăsimi trans (biscuiți, margarină, congelate);
- Grăsimi saturate (mezeluri);
- Alcool și băuturi carbogazoase;
- Produse ambalate (de la supe, până la dulciuri);
- Preparate fast food.
Tot aici se mai găsesc și ”surprize” pe care nu le-ai fi crezut atât de păcătoase, precum carnea roșie și derivatele din lapte, în special brânzeturile.
Fă loc pentru ce trebuie!
În categoria alimentelor cu potențial antiinflamator intră:
- Cerealele integrale (orz, ovăz, secară, hrișcă etc.);
- Uleiul de măsline, de in, de cânepă;
- Peștele și fructele de mare;
- Ananasul și citricele;
- Fructele de pădure;
- Fructele nucifere (cu moderație);
- Alte fructe: rodii, struguri, pere;
- Avocado;
- Spanacul și în general legumele cu frunză verde.
... Și pentru plante medicinale!
Natura vine și de astă dată în ajutor. O face prin diverse plante cu caracteristici antiinflamatoare, ce permit un mai bun control în situații de ”criză”:
- Gheara-diavolului – Îi este recunoscută implicarea în atenuarea durerilor reumatice, de articulații, musculare etc.
- Coada-șoricelului – Planta se remarcă prin capacitățile antiinflamatoare în măsură să calmeze inclusiv evoluțiile gingivale.
- Ghimbirul – Mai degrabă e un condiment de inclus în dietă. Însă nimeni nu-i neagă intervenția benefică în caz de balonare, colici sau de dureri menstruale, intestinale și articulare.
Lista cu remedii antiinflamatoare cu administrare internă sau externă ar putea continua.
La nevoie, le poți procura chiar din magazinul Faunus Plant. Iar pentru nelămuriri, îți stăm la dispoziție cu o mulțime de sfaturi și recomandări specifice. Trebuie doar să ne contactezi!