Problema retenției de apă afectează în special populația de sex feminin. Cel mai adesea sunt expuse persoanele cu o viață preponderent sedentară, pentru care regimul alimentar nu reprezintă deloc o prioritate.
În mod normal, sistemul circulator ”colectează” fluidele corporale din celule și țesuturi. Datorită ”intervenției” sistemului limfatic, acestea sunt apoi eliminate prin intermediul rinichilor. Însă dacă procesul este incomplet sau incorect, lichidele încep să se acumuleze, totul degenerând în tulburarea hidrică.
Care sunt zonele afectate?
a. Părțile superioare
Dacă afectează partea superioară, prima ”lovită” este fața. Frecvent, pungile de sub ochi devin tot mai vizibile, iar fața și mâinile apar umflate.
b. Părțile mediane
Semnele care indică prezența retenției de apă devin vizibile îndeosebi în zona abdominală, fără să fie excluse șoldurile și zona fesierilor.
c. Părțile inferioare
Zona cea mai afectată este de la brâu în jos, mai exact membrele inferioare, care suferă la propriu din cauza statului în picioare îndelung.
Tulburarea nu are aceași localizare pentru fiecare individ. Dacă în unele situații este generalizată și poate fi localizată la toate zonele din corp, alteori, poate afecta doar anumite arii, caz în care se poate vorbi despre o retenție hidrică localizată.
Cum se manifestă retenția de apă?
Picioarele umflate reprezintă primul și cel mai frecvent simptom ce semnalează o problemă cu drenarea fluidelor din corp. Acestea nu reușesc să ”urce” spre părțile superioare și rămân ”prizoniere” la nivelul jumătății inferioare a corpului.
Fenomenul devine mai evident după multe ore de stat în picioare sau pe scaun și în timpul lunilor călduroase. Pe măsură ce avansează, manifestările se extind apoi spre coapse, abdomen și brațe, părți mai sensibile la acumulările de adipozități.
Treptat, simptomatologia continuă să se accentueze. Suprafețele cutanate umflate se transformă în edeme, cu un aspect similar primelor stadii de celulită. Neglijate, aceste inestetisme pot evolua în celulita propriu-zisă.
Edemele apar ca niște simple umflături ale pielii, provocate de stagnarea lichidelor în părțile predispuse la depozitele de țesut gras. Dar odată ce problema devine tot mai serioasă, edemele se nuanțează, căpătând o culoare închisă, spre violet.
Din păcate, de multe ori, aceste ”indicii” tind să fie neglijate, fapt ce duce la înrăutățirea maladiei și la consecințe grave, ce nu se limitează la oscilațiile de greutate sau la mărirea circumferinței abdominale.
Recomandări
Este oportună diagnosticarea precoce și respectarea unui plan terapeutic specific. Mare atenție și la stilul de viață, care poate agrava sau ameliora tulburarea hidrică.
Și cum natura oferă leacul potrivit aproape pentru orice afecțiune, îți recomandăm remediile naturiste Faunus Plant cu efect diuretic și depurativ, din pachetele Afecțiuni renale și Detoxifiere!