ℹ️ Info: Întârzieri temporare în livrare - vezi detalii

🤩 A început Săptămâna Sănătății! Descoperă ofertele

Febra este prieten sau dușman? Când trebuie coborâtă?

Febra este prieten sau dușman? Când trebuie coborâtă?

Faunus plant ro Admin |

Este timpul prielnic pentru gripă și răceală, fără să mai vorbim de alte afecțiuni respiratorii în care temperatura corporală poate crește mai mult sau mai puțin.

Autoritățile ”invită” la controlarea manifestărilor, tocmai pentru ca oamenii să știe dacă e vorba despre gripă sau răceală. Unul dintre simptomele alarmante este febra. Iar vizavi de ea, se dezvoltă mereu întrebări în genul: ”Este periculoasă?” sau ”Când trebuie scăzută?”.

Îți vom răspunde imediat, dar mai întăi...

Ce este febra?

În primul rând, febra nu este o boală de sine stătătoare. Indiferent din ce cauză își face apariția.

În schimb, constituie un indiciu că în organism se află în derulare un proces infecțios, inflamator, o intoxicație etc.

De asemenea, poate fi semnul clinic al unei boli în evoluție, gripa și răceala incluse.

Se consideră febră atunci când temperatura corpului urcă peste pragul considerat normal. Iar această limită depinde de modul în care este prelevată. Starea de febră se instaurează dacă termometrul înregistrează mai mult de:

 - 37,2 °C, măsurată axilar / auricular;
 - 37,5 °C, oral;
 - 37,8 °C, rectal.

Când trebuie redusă?

Febra nu e neapărat rea. E doar modul în care corpul ripostează în fața agresiunii patogenilor (viruși, bacterii) și un mecanism fiziologic prin care acesta se protejează.

Prin urmare, scăderea ei nu e totdeauna necesară. Însă depinde de pragul atins:

 - Sub 37,5 °C – stare subfebrilă;
 - 38 – 39 °C – febră moderată;
 - 39 – 40,5 °C – febră mare;
 - Peste 40,5 °C – hiperpirexie.

Abia ultimul caz devine o urgență medicală adevărată, întrucât poate pune în pericol nu doar sănătatea, ci și viața bolnavului.

Atâta timp cât nu există riscuri reale și simptome alarmante, atâta timp cât este suportabilă, trebuie lăsată să-și desfășoare misiunea defensivă.

Cum s-ar spune, nu trebuie anihilată ”din fașă”. Pentru că nu face decât să distrugă microbii responsabili de infecții și inflamații, împiedicându-le proliferarea.

Știai că...?

Sub impactul germenilor, se declanșează o serie de reacții în lanț asupra hipotalamusului? Hipotalamusul este o parte a encefalului care, printre altele, are și funcție de termoreglare, jucând rolul de termostat al organismului.

Recomandări

Înainte de intervenții drastice, având în vedere confortul bolnavului, se poate recurge la variate remedii naturale, precum:

 - Băi călduțe (apa prea rece poate accentua tremurăturile);
 - Comprese pe frunte, la încheieturi;

Ceaiuri și tincturi (tei, soc, gențiană etc.), tocmai pentru efectele lor antipiretice (scad febra) și diaforetice (stimulează transpirația).