Recunoaște! De când cu frigul, abia de mai găsești o motivare reală să ieși din casă. Cât despre mișcarea în aer liber... Ai amânat-o pentru când or să intre plantele în vegetație... Și rău ai făcut...
Dar nu este prea târziu pentru ”rectificări”. Te poți antrena afară, la aer. Starea vremii este doar o scuză. Nici măcar nu ai avut parte de gerul năprasnic care a dominat sezonul de iarnă trecut.
Cel puțin până acum, temperaturile au fost destul de blânde și pare-se pe placul patogenilor care abia așteaptă să-și reintre în ”rol”, așa ca-n fiecare an.
De ce să te dedici activităților și sporturilor outdoor în sezonul rece?
Înainte să te închizi într-o sală aglomerată de fitness sau, și mai rău, în casă, merită să arunci o privire în jurul tău. Vei descoperi o mulțime de alei, parcuri și zone verzi, departe de traficul urban, unde te poți antrena.
Deși soarele nu contenește să-și arate dinții, evident, când nu se află ”securizat” după stratul de nori, vei avea doar de câștigat dacă te pui în mișcare afară.
Acumulezi vitamina D
În această perioadă, când expunerea solară este inferioară, corpul trebuie să facă față deficitului de vitamina D. Probabil că nu este foarte tentant să renunți la căldurică, însă în mod cert, nu vei asimila ”vitamina soarelui” rămânând înăuntru. Însă nu uita să folosești un factor de protecție, în special în zilele însorite.
Arzi mai multe calorii
Mișcarea în aer liber când gradele coboară sub pragul înghețului face bine mai ales dacă ai un metabolism ”relaxat”. Pentru menținerea propriului echilibru termic, corpul depune mai mult efort. Cu alte cuvinte, vei arde mai multe calorii comparativ cu situațiile în care antrenamentele au loc într-un spațiu închis (acasă sau la sală).
Întărești sistemul imunitar
Nu trebuie să practici un sport de performanță. Alergările ușoare, mersul alert sau plimbările îndelungi și regulate vor contribui la stimularea barierelor de protecție. Astfel, organismul se obișnuiește progresiv cu frigul. În consecință, va fi mai ”tolerant” în fața modificărilor climatice și mai pregătit să lupte împotriva microbilor.
Îți ridici moralul
Din cauza scurtării intervalului de lumină solară, crește probabilitatea să te simți mai mereu cu moralul la pământ. Petrecerea timpului în mijlocul naturii ajută la refacerea echilibrului mental și totodată la combaterea stărilor de stres și de anxietate. Pe de altă parte, sportul (în general) promovează sinteza endorfinelor, supranumite ”hormonii fericirii”.
Recomandări
Exercițiul fizic are un rol bine stabilit și nu trebuie ”sărit” nici măcar iarna. În vederea suplimentării protecției împotriva agenților externi și patogenilor, îți recomandăm remediile din pachetele pentru imunitate adulți! Avem și echivalentul potrivit pentru copii!