Proprietățile lavandei sunt multe... și multe neștiute...
Cu flori mărunțele, intens colorate în nuanța specifică, cu parfumu-i fantastic cu note relaxante menit parcă să calmeze spiritele (și chiar reușește), despre lavandă se poate spune că e pur și simplu minunată.
E cunoscută și ca levănțică (Lavandula angustifolia), pe numele său științific Lavandula angustifolia. E același lucru cu Lavandula vera, Lavandula officinalis sau Lavandula spica.
Acum e vremea ei, fiind mare iubitoare de soare și căldură. Nimic de zis împotrivă-i...
Ajunge s-o privești ca să-ți umpli plămânii de mirosuri adorabile și mintea de energie. Asta de la depărtare... Pentru că de-aproape, pătrunzând-i ”ascunzișurile”, poți descoperi mai mult decât te lasă simțurile.
De toată bogăția de virtuți, ”vinovate” sunt mai ales florile, bogate în principii active.
Relaxează mintea și corpul
Cu activitate sedativă și relaxantă asupra sistemului nervos, lavanda e utilă în caz de anxietate, stări de agitație, depresii, stres și insomnie (favorizează somnul).
Pentru contrastarea acestor afecțiuni, se poate consuma sub formă de ceaiuri sau tincturi.
Aceleași efecte pot fi induse și doar de parfumul florilor. Este o caracteristică cu mare potențial mai cu seamă în tratarea persoanelor cu anxietate, ce întâmpină dificultăți să beneficieze și pe alte căi de substanțele active.
Calmează durerile
Datorită proprietăților calmante, lavanda reușește să elibereze tensiunea, acționând ca un analgezic în durerile de cap.
Planta dă rezultate și în combaterea durerilor musculare, articulare, de spate și reumatismului. În aceste cazuri, este indicată masarea părților dureroase cu uleiuri esențiale pe bază de lavandă.
E ”prietenoasă” cu femeile
Acțiunea sedativă e îndreptată și înspre micile-mari probleme cu care se confruntă uneori sexul frumos. Este vorba despre crampe și dureri abdominale ce pot însoți ”acele” momente sensibile ale lunii.
Dar recomandările sale nu se opresc aici, ci continuă cu diverse infecții și inflamații ale sistemului genito-urinar.
Cu proprietăți antimicotice, antiinflamatoare și dezinfectante, planta oferă rezultate excelente în cistite și în infecții cu candida, când se poate folosi pentru aplicații și spălături locale.
Eliberează căile respiratorii
Beneficiile lavandei se extind și asupra aparatului respirator. Este meritul agenților balsamici și bactericizi, ceea ce înseamnă că poate deveni un optim remediu natural împotriva maladiilor respiratorii de sezon și simptomelor aferente.
Practic, ajută la:
- Ameliorarea răcelilor;
- Calmarea tusei (cu / fără catar);
- Potolirea durerilor de gât.
Uleiurile esențiale dau rezultate excelente și în caz de bronșite sau astm.
Favorizează digestia
Principiile active își demonstrează plusurile și la nivelul tractului gatro-intestinal. Fie că e vorba despre ceaiuri sau tincturi cu lavandă, acestea pot îmbunătăți unele probleme legate de digestie.
De pildă, remediile fitoterapeutice își aduc aportul în:
- Reducerea balonărilor (meteorism);
- Refacerea microflorei intestinale;
- Funcționarea normală a aparatului digestiv în general.
Rezolvă unele probleme ale pielii
Modurile în care se poate utiliza lavanda nu se opresc aici. Dovadă stau bunele rezultate pentru combaterea unor probleme cutanate.
Uleiurile esențiale, pentru că tot ele sunt cele ”merituoase”:
- Sunt bune cicatrizante;
- Calmează eritemul solar;
- Reduc inflamația cauzată de înțepături de insecte sau de contactul cu meduze;
- Ameliorează acneea și mătreața;
- Au efecte în lupta anticelulită, stimulând drenajul limfatic.
Pe scurt, fără alte ”adăugiri”, ne vei da dreptate că este o plantă fabuloasă.
Acum o poți avea la îndemână 365 de zile pe an, sub formă de ceaiuri, tincturi, unguente, uleiuri de masaj sau balsamuri de buze de la Faunus Plant, toate cu lavandă.