Celulita, binecunoscuta piele cu aspect de coajă de portocală, e o problemă de temut printre doamne și domnișoare de toate vârstele. Totodată, e un inestetism foarte ”democratic”.
Nu are preferințe unde să se așeze (coapse, fesieri, talie, abdomen, brațe, spate, pulpe). Și nu menajează pe nimeni.
Nu prea are legătură cu forma fizică și nici pe-atât cu greutatea. În schimb, ține de stilul de viață (sedentarism, alimentație), de retenția de apă și de proasta circulație sanguină.
În rândul ”victimelor”, intră femei preocupate de felul în care arată, cu o siluetă perfectă, precum și femei cu o constituție ectomorfă. Tipologia ectomorfă caracterizează oamenii slabi, cu puțină masă musculară, cu oase mici și cu strat subțire de țesut adipos.
Nu crede însă că bărbații sunt scutiți. Doar că poate la ei e mai puțin prezentă.
Totuși, lupta împotriva celulitei poate fi victorioasă și se poate completa:
- Pe de o parte, prin activarea drenajului limfatic și venos;
- Pe de altă parte, prin depurarea celulelor.
Activarea drenajului limfatic și venos
Celulita este o consecință a retenției de apă (acumulare de lichide în exces), la rândul său cauzată de alterarea circulației venoase și limfatice. Pentru stimularea celor 2 sisteme, trebuie intervenit prin:
- Mișcare – Activitatea aerobică ajută la normala funcționare a sistemului limfatic și a fluxului sanguin (bicicletă, alergare ușoară, mers rapid, înot etc. – sunt opțiuni aerobice);
- Hidratare – Organismul este constituit în mare parte din apă. Fără un aport optim de lichide, fluidele din corp vor tinde să stagneze;
- Alimentație – Zaharurile încetinesc fluxul venos și limfatic; ”verdețurile” facilitează circulația și purifică sângele; fructele nucifere, prin conținutul de grăsimi ”bune”, îmbunătățesc fluxul limfatic.
Depurarea celulelor
Celulita nu depinde de masa corporală, dar apariția ei este condiționată de ceea ce pui în farfurie. Nu e nevoie să urmezi diete de slăbit drastice, ci să selectezi cu atenție alimentația.
E de mare ajutor să reduci și chiar să elimini sarea (e bună de bai). Necazul e evident mai ales dacă te supără deja retenția hidrică.
Sodiul din sare atrage și acumulează apa în interiorul celulelor. Apoi le umflă, reducându-le capacitatea de a mai elibera toxinele și excedentul de apă. Și uite-așa, apare celulita.
Pentru a diminua aportul de sare, înlocuiește-o cu:
- Ierburi aromatice;
- Condimente;
- Ulei de măsline.
De asemenea:
- Concentrează-te pe multe fructe și legume proaspete (sunt bogate în apă);
- Optează pentru legume cu frunza închisă la culoare (aportul de potasiu și de vitamina C favorizează drenajul limfatic);
- Schimbă modul în care gătești alimentele (în loc de prăjeli, preferă prepararea în baie de abur, în cuptor sau prin fierbere);
- Obișnuiește-te să bei ceaiuri cu acțiune drenantă, pe bază de mesteacăn, mătase de porumb și coada-calului. Au proprietăți depurative, diuretice, antiinflamatoare, fiind remedii foarte potente în lupta împotriva celulitei.