🎁 Lichidare de Stoc! 2+1 GRATIS la toate produsele. Profită acum!

🎁 Comandă și câștigă premii de peste 3000 lei la Tombola Sănătății!

🎁 Transport GRATUIT la comenzi peste 189 Lei și Sirop Măceșe Cadou la comenzi peste 249 Lei!

Coșul dvs. este gol

Tenosinovita: o privire asupra inflamației tecii sinoviale și tratamentelor naturiste la care poți apela

Feb 26, 2024 postat de Roxana
unnamed (2).jpg__PID:4cd8acb6-92f1-44c2-9067-0150c7528908

Sănătatea se numără printre aspectele esențiale ale unei vieți fericite. Fără sănătate, succesul profesional și bucuriile materiale își pierd valoarea, pentru că nu te mai poți bucura de ele din plin. De aceea, adoptarea unui stil de viață sănătos și acordarea atenției necesare atât sănătății fizice, cât și celei mentale este primul pas pentru o viață plină de bucurii.

Uneori, însă, pot apărea și diverse afecțiuni, precum tenosinovita, pe care este important să știi cum să le gestionezi. Noi, la Faunus Plant, venim în întâmpinarea ta cu produse naturiste care previn sau tratează problemele cu care te confrunți, ca tu să îți poți realiza potențialul maxim și să ai o viață mai bună.

Cuprins

  • Tenosinovita vs. tendinita - cum să nu le confunzi
  • Ce este tenosinovita?
  • Tenosinovita: simptome, cauze și tratament
  • Tenosinovita la mână, gleznă, picior sau umăr
  • Tenosinovită de efort sau tenosinovită infecțioasă?
  • Tenosinovita degetelor

Tenosinovita vs. tendinita - cum să nu le confunzi

Tenosinovita și tendinita sunt două afecțiuni distincte, dar ambele implică structuri asociate cu mișcarea și funcționarea sistemului musculo-scheletic. Cu toate că pot avea simptome asemănătoare, te pot afecta simultan și sunt adesea cauzate de factori comuni, există diferențe importante între ele.

Tenosinovita, prin definiție, reprezintă inflamația sinovialei (teaca ce înconjoară tendonul) și poate afecta orice zonă în care tendoanele există - de la umăr, până la degete. Tendinita, pe de altă parte, este inflamația tendoanelor, adică a fibrelor care conectează mușchii de oase, și poate afecta orice tendoane din corp, fie ele din umăr, cot, genunchi, șold etc. Durerea, tumefierea și disconfortul în efectuarea unor mișcări care înainte erau absolut normale sunt simptome comune, însă diferența esențială constă în zona afectată și localizarea structurii inflamate: teaca sinovială la tenosinovită și însăși fibra la tendinită.

Pentru o evaluare corectă și un plan de tratament adecvat, este întotdeauna recomandat să te adresezi unui specialist în ortopedie. Acesta, în urma examinării fizice, a testelor imagistice și a altor analize sau investigații va putea determina în mod corect afecțiunea, urmând să îți prescrie tratamentul potrivit acesteia.

Produse Recomandate

Ce este tenosinovita?

Tenosinovita este o inflamație a tecilor sinoviale care învelesc tendoanele din corpul nostru. Tecile sinoviale sunt ca niște pungi mici, umplute cu lichid sinovial, ce acoperă și protejează tendoanele în timpul mișcării acestora. Inflamația acestor pungi poate duce la tenosinovită, care poate afecta învelișul oricăror tendoane din corp, dar este, de cele mai multe ori, întâlnită în zona mâinilor, încheieturilor sau picioarelor.

unnamed (4).jpg__PID:081ee8ca-97e6-4e84-aba1-436dc8ec4dc5

Diagnosticul se realizează prin examinare clinică, imagistică medicală (de exemplu, ecografie sau RMN) și teste de sânge. În anumite situații, medicul poate decide să recolteze lichid din zona afectată, pentru a examina compoziția acestuia și a exclude eventuale infecții sau boli sistemice.

Din fericire, există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți menține tendoanele sănătoase și pentru a preveni apariția tenosinovitei în corpul tău:

  • Asigură-te că incluzi activitatea fizică în rutina ta. Fă exerciții de întindere și întărire a mușchilor și evită perioadele lungi de sedentarism. Dacă lucrezi de la birou sau desfășori activități repetitive, ia frecvent pauze scurte, pentru a te dezmorți și a stimula circulația.
  • Dacă faci sport de performanță sau practici joggingul ori alte activități fizice intense, nu sări niciodată peste exercițiile de încălzire. În funcție de vârstă, alte afecțiuni și intensitatea propriu-zisă a activității, poți lua în calcul folosirea unui Pachet Complet pentru Sănătatea Articulațiilor, care conține produsele de bază, obținute din ingrediente complet naturale, esențiale pentru îngrijirea mușchilor și ligamentelor tale.
  • Adoptă o alimentație sănătoasă și echilibrată, pentru a avea o greutate corporală sănătoasă. Excesul ponderal crește presiunea asupra tendoanelor și poate determina, astfel, apariția inflamațiilor.
  • Utilizează echipament de protecție adecvat pentru sporturile care implică riscul de traumatisme la nivelul tendoanelor. Asigură-te că echipamentul (în special încălțămintea) ți se potrivește perfect și îți oferă susținerea adecvată.
  • Consumă lichide suficiente, pentru ca țesuturile și tendoanele tale să fie bine hidratate și asigură-te că ai o dietă bogată în nutrienți esențiali, precum vitaminele și proteinele.
  • Renunță la fumat, pentru că substanțele chimice din tutun afectează circulația sângelui și producția de colagen, ambele fiind deosebit de importante pentru sănătatea osteoarticulațiilor.

Adoptarea acestor practici este la îndemâna oricui și te va ajuta să îți menții tendoanele sănătoase, pentru ca stilul tău de viață să nu aibă restricții și să te poți bucura de toate activitățile care îți fac plăcere.

Tenosinovita: simptome, cauze și tratament

Tenosinovita este o afecțiune ce se poate manifesta la nivelul mai multor zone din corp. Indiferent dacă este vorba despre tenosinovita de gleznă, umăr sau picior, simptomele cu care te poți confrunta sunt relativ similare:

  • Durere în zona afectată. Poate fi o durere constantă sau care se declanșează doar în timpul efectuării anumitor mișcări. Pentru a îmbunătăți circulația capilară la nivelul zonei afectate, poți aplica local Tinctura Reumaticus: un extract hidroalcoolic ce combate rapid durerea și inflamația.
  • Umflături. Unul dintre cele mai vizibile simptome este dat de tumefiere și apariția unei sensibilități exacerbate în zonele afectate, ce amplifică disconfortul resimțit.
  • Rigiditate. Poate deveni dificil să îți miști articulația afectată în mod normal, din cauza inflamației.
  • Zgomote nefirești. Acest simptom nu apare întotdeauna, dar se poate întâmpla să auzi, în timpul anumitor mișcări, un mic „trosnet” sau „clic”, generat de frecările interne.
  • Căldură. Nu în ultimul rând, zona afectată poate deveni caldă la atingere - un alt simptom ușor de identificat.

Tenosinovita: cauze
Cu toate că știi ce comportamente sunt de evitat pentru a menține sănătatea tendoanelor, oaselor și mușchilor tăi, unele cauze ale acestei afecțiuni merg dincolo de acestea și nu pot fi controlate decât într-o măsură destul de limitată:

1. Suprasolicitarea. Una dintre cauzele principale o constituie activitățile repetitive sau mișcările neobișnuite, ce pot irita tendoanele și țesuturile adiacente.

2. Leziunile și infecțiile. Infecțiile bacteriene sau virale pot afecta teaca sinovială, cauzând inflamație. Un traumatism sau o lovitură directă la nivelul tendoanelor poate cauza pătrunderea agenților patogeni în sacii sinoviali, urmată de apariția inflamației specifice tenosinovitei.

3. Bolile inflamatorii. Afecțiuni precum artrita reumatoidă, în cazul căreia poți apela la produsele naturiste pentru reumatism, cu scopul de a ameliora simptomele și de a întreține sănătatea articulațiilor tale, pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea tenosinovitei.

4. Factorii anatomici. Din nefericire, unele persoane pot avea factori anatomici care le predispun la dezvoltarea tenosinovitei, cum ar fi anumite forme sau dimensiuni ale tendoanelor, ce cresc riscul de frecare și inflamație. Într-un asemenea caz, consultațiile regulate sunt esențiale.

5. Schimbările hormonale. Nu în ultimul rând, în urma unei sarcini sau după intrarea la menopauză, pot apărea schimbări hormonale ce influențează dezvoltarea tenosinovitei, așa cum se poate întâmpla și din cauza unor tulburări metabolice, a diabetului zaharat, ori a unor boli autoimune, cum ar fi lupusul sau sindromul Sjögren.

Determinarea corectă a cauzei subiacente este foarte importantă pentru gestionarea eficientă a inflamației și prevenirea recurenței bolii, dar mai ales pentru stabilirea schemei corecte de tratament al tenosinovitei, ce poate include:

  • Repaus. Odihna generală, dar mai ales a zonelor direct afectate, este esențială pentru vindecare.
  • Comprese și ținerea membrului afectat ridicat. Utilizarea unor comprese reci și ridicarea membrului afectat poate ajuta la reducerea umflăturii.
  • Medicație. Antiinflamatoarele non-steroidiene (AINS), precum ibuprofenul, dar și Pachetul pentru Dureri Reumatice de la Faunus Plant pot ajuta la reducerea durerii și inflamației.
  • Fizioterapie. Există exerciții și tehnici de întindere care pot ajuta la îmbunătățirea flexibilității și forței tendoanelor.
  • Imobilizare. În unele cazuri, poate fi necesară folosirea unui dispozitiv de imobilizare sau a unui bandaj special, pentru a limita mișcarea ce afectează tendonul, până la refacerea lui.
  • Injecții cu corticosteroizi. În cazurile grave, medicamentele antiinflamatoare pot fi injectate direct în zona afectată, pentru a reduce rapid inflamația acută.

Nu ezita să apelezi la asistența medicală de specialitate. Un medic ortoped îți va oferi recomandări personalizate, iar în unele cazuri îți va prescrie inclusiv investigații suplimentare, pentru a confirma diagnosticul.

Te confrunți cu acestă afecțiune?

Răspunde la întrebări și primești soluțiile potrivite.

Începe acum >>

Tenosinovita la mână, gleznă, picior sau umăr

Tenosinovita poate afecta diverse părți ale corpului, dar mai ales mâinile, gleznele, picioarele sau umerii. Desigur, simptomele și tratamentul pot varia în funcție de zona afectată și particularitățile pe care aceasta le prezintă.

unnamed (5).jpg__PID:7d528443-e69f-4e80-8a68-3e9a69c75e8c

Tenosinovita la mână se manifestă prin durere, umflături și dificultate în mișcarea normală a membrului. Printre posibilele cauze se numără suprasolicitarea repetată a mâinii, mișcările repetate sau alte boli inflamatorii, precum artrita reumatoidă.

Tenosinovita piciorului sau tenosinovita de gleznă se manifestă tot prin durere, sensibilitate și umflături și apare adesea la sportivii care își folosesc predilect membrele inferioare, cum sunt fotbaliștii, însă poate apărea și ca urmare a unor infecții sau boli inflamatorii. Terapia fizică este printre cele mai eficiente forme de tratament în aceste cazuri, alături de repaus de la activitățile ce pun presiune asupra zonelor afectate.

Tenosinovita la umăr este caracterizată de durerea simțită în acesta, mai ales în timpul mișcărilor. Pot apărea, de asemenea, umflături în jurul umărului și dificultăți în mișcarea normală a brațului. Și în aceste cazuri, suprasolicitarea, traumatismele ori leziunile sau alte boli inflamatorii constituie cauzele clasice ale afecțiunii, în timp ce odihna, fizioterapia și medicamentele antiinflamatoare rămân printre cele mai adecvate forme de tratament. Noi îți recomandăm să folosești cu încredere produsele naturiste pentru dureri musculare și articulare, obținute 100% natural, cu spânz, ienupăr, arnică, untul pământului și are ierburi care luptă eficient împotriva inflamațiilor și a durerilor asociate lor.

Mai există și tenosinovita cotului: inflamația tecilor sinoviale ce înconjoară tendoanele din zona cotului. Una dintre cele mai cunoscute forme de tenosinovită a cotului este epicondilita laterală, cunoscută și sub numele de „cotul tenismenului”, pentru că afectează în special jucătorii acestui sport, din cauza unor mișcări caracteristice repetate.

Dacă experimentezi oricare dintre simptomele prezentate, în oricare dintre aceste zone, recomandarea este să te adresezi cât mai curând unui medic, pentru un consult de specialitate, care va preveni agravarea bolii și va ajuta la tratarea ei încă dintr-un stadiu incipient.

Tenosinovită de efort sau tenosinovită infecțioasă?

Este posibil să fi auzit despre tenosinovita de efort (sau „indusă de efort”), care poartă acestă denumire în mod firesc, datorită cauzei sale. Într-adevăr, efortul excesiv asupra anumitor articulații reprezintă una dintre posibilele cauze ale inflamației tecii sinoviale și tendoanelor. Tenosinovita de efort poate apărea în urma unor activități repetitive sau a unei creșteri bruște de intensitate a efortului fizic depus în mod obișnuit.

tenosivita.jpeg__PID:5e8cfc53-7f01-45e3-b7b1-d35e2b6e2482

Tocmai de aceea, deși în teorie poate să apară la oricine, există câteva categorii de persoane mai predispuse la a dezvolta această variantă a afecțiunii:

- Persoanele care practică sporturi ce implică mișcări repetitive sau solicitante (baschet, fotbal, canotaj etc.) asupra acelorași grupuri musculare sau tendoane: aruncări repetate, lovituri sau mișcări specifice ale articulațiilor etc.;
-Cei care lucrează cu mâinile: persoanele din construcții, bucătarii, mecanicii și alți profesioniști care își utilizează intensiv mâinile și încheieturile;
- Persoanele care lucrează la calculator: tastarea frecventă sau utilizarea mouse-ului sunt alte activități ce ar putea contribui la dezvoltarea tenosinovitei de efort la nivelul încheieturii mâinii.
- Nu în ultimul rând, indiferent de activitatea profesională, o postură incorectă, care pune presiune asupra anumitor zone ale corpului, poate declanșa tenosinovita de efort.

Odihna este primul și cel mai la îndemână remediu în astfel de ipoteze, așa încât reducerea sau eliminarea completă a activităților care provoacă durere și inflamație este primul pas. În plus, pentru reducerea tumefierii și ameliorarea durerii, aplicarea de gheață este de un real ajutor, împreună cu medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene (AINS) și a tratamentului topic, cum ar fi Gelul Reumaticus sau Unguentul Reumaticus, care acționează rapid și reduc inflamațiile.

Întrucât colagenul este o proteină vitală în protejarea cartilajelor și menținerea flexibilității, poți folosi Colagenus Articulații pentru a avea mai multă grijă de sistemul tău osteoarticular. Se recomandă, de asemenea, efectuarea de terapie fizică: exercițiile specifice și tehnicile de întindere pot fi utile pentru a îmbunătăți flexibilitatea și forța musculară din jurul articulației afectate.

Pe lângă acest tip, larg răspândit, mai există unul cu câteva aspecte specifice, pe care poate fi util să le cunoști: tenosinovita infecțioasă. Această variantă este cauzată de o infecție bacteriană sau fungică ce afectează tecile sinoviale. Odată instalată în jurul tendoanelor, facilitată de răni deschise sau leziuni, infecția provoacă inflamație și durere. Poate apărea, printre altele, și ca o complicație a unor intervenții chirurgicale la nivelul tendoanelor sau încheieturilor, ori ca urmare a unor boli sistemice, precum diabetul, care afectează sistemul imunitar și cresc susceptibilitatea la infecții în general, deci inclusiv la tenosinovita infecțioasă.

Este important să îți amintești că fiecare tip de tenosinovită are cauze specifice și va necesita o abordare particularizată în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul. Dacă ai orice simptome ce sugerează că ai putea suferi de tenosinovită, este recomandat să consulți de îndată un medic, pentru o evaluare adecvată și tratament țintit.

Vrei să afli primul de promoțiile și noutățile Faunus Plant?Abonează-te acum!

Tenosinovita degetelor sau tenosinovita DeQuervain?

Tenosinovita degetelor, cunoscută și sub numele de „deget în resort” sau „tenosinovită stenozantă a degetelor”, este o afecțiune în care teaca sinovială care înconjoară un tendon al degetului devine inflamată sau se îngroașă. În jurul degetului afectat poate apărea senzația de „trosnet”, mișcarea normală a acestuia fiind dificilă, dacă nu chiar imposibilă, pentru că după ce a fost flexat, pare blocat într-o anumită poziție. Acest sunet neobișnuit este dat de frecarea tecilor inflamate, iar durerea simțită inițial într-un punct se poate deplasa în deget.

tenosivita

Tenosinovita degetelor, cunoscută și sub numele de „deget în resort” sau „tenosinovită stenozantă a degetelor”, este o afecțiune în care teaca sinovială care înconjoară un tendon al degetului devine inflamată sau se îngroașă. În jurul degetului afectat poate apărea senzația de „trosnet”, mișcarea normală a acestuia fiind dificilă, dacă nu chiar imposibilă, pentru că după ce a fost flexat, pare blocat într-o anumită poziție. Acest sunet neobișnuit este dat de frecarea tecilor inflamate, iar durerea simțită inițial într-un punct se poate deplasa în deget.

În cazuri rare sau când tratamentele conservatoare nu reușesc, poate fi luată în calcul o intervenție chirurgicală, pentru a elibera presiunea asupra tendonului și a tecilor sinoviale. Astfel, tenosinovita la deget nu trebuie considerată mai puțin gravă și tratată cu mai puțină grijă, pentru că poate varia: de la o afecțiune ușoară, până la cazuri mai severe, care necesită tratament medical intensiv, iar un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat, administrat din timp, te vor ajuta să gestionezi mai bine simptomele și să previi eventualele complicații.

În concluzie, tenosinovita poate afecta semnificativ calitatea vieții, dar cu o evaluare și o gestionare adecvată, pacienții pot reveni rapid la activitățile lor obișnuite. Este esențială colaborarea cu profesioniști din domeniul sănătății, pentru a identifica și trata eficient cauzele subiacente ale tenosinovitei, iar produsele naturiste pot promova o recuperare completă și durabilă, pentru ca viitorul tău să fie unul sănătos și cât mai activ.

Articole recomandate