14:53:19 PM EEST
Se spune că suntem ceea ce mâncăm. Cu cât urmăm o dietă mai sănătoasă și echilibrată, cu atât ne simțim mai bine. Nu ai nevoie de confirmările specialiștilor, te-ai convins singur, pe propria-ți piele, imediat ce ți-ai schimbat preferințele culinare.
Tot ce pui pe masă poate contribui sau nu la controlarea stării de sănătate și la prevenirea unor afecțiuni sau dezechilibre, incluse inflamațiile. Responsabili de declanșarea mecanismelor inflamatorii (flogoză) pot fi agenții fizici (căldura, traumele mecanice), agenții chimici (substanțele acide, toxinele) sau agenții biologici (diverse tipuri de germeni și bacterii).
Vestea bună este că regimul alimentar te ajută să le combați, fără intervenția produselor farmaceutice specifice (ibuprofen sau altele similare). În categoria alimentelor antiinflamatoare este inclusă o varietate de crudități de origine vegetală, care conțin substanțe particulare, în măsură să contrasteze fenomenele inflamatorii.
Practic, o astfel de dietă cuprinde fructe si legume din abundență, cereale integrale, dar și grăsimi sănătoase, dintre care, îți propunem câteva:
Paleta de culori albastru-violet, specifică fructelor de pădure (coacaze, mure, afine), se datorează antocianilor, un grup de antioxidanți, considerați un fel de antidot al proceselor de îmbătrânire, cu rol fundamental în diminuarea inflamațiilor. Zmeura și căpșunile, deși diferă din punct de vedere cromatic, în linii mari, îndeplinesc același funcții.
Cu proprietăți similare, sunt dotate și vișinele, la fel de bogate în antioxidanți (îndeosebi antociani) și alte principii active benefice organismului. Așa cum au dovedit-o studiile științifice, vișinele se transformă în optime remedii împotriva inflamațiilor cronice, mai ales dacă sunt asociate cu osteoporoza sau cu sindromul de colon iritabil.
În uleiul de măsline extra-virgin, se găsește un compus cu o acțiune antiinflamatoare mai potentă și decât ibuprofenul. Consumat cu moderație, mai ales crud (neprelucrat termic), favorizează scăderea colesterolului ”rău” (LDL) și creșterea valorilor celui ”bun” (HDL). De asemeni, mai contribuie la prevenirea și tratarea unor patologii.
În general, toate fructele uscate sunt recomandate pentru atenuarea durerilor articulare și reducerea stărilor inflamatorii. Nucile, arahidele, migdalele, dar și semințele (de in, de chia, etc.) reprezintă excelente surse de acizi grași omega 3 (acizii grași omega 3 diminuează concentrația din sânge a unor proteine responsabile de declanșarea inflamațiilor).
Ceapa roșie stimulează sistemul imunitar, reduce colesterolul și tensiunea sanguină. În plus, are importante proprietăți antibacteriene și este un potent antiinflamator natural. Acțiunea se datorează abundenței de săruri minerale (în special potasiu) și de flavonoizi (antioxidanți cu un rol important împotriva maladiilor cardiovasculare, cu o acțiune antiinflamatoare).
Evident, lista poate continua: legumele cu frunza verde (țelina, spanacul, varza, broccoli, etc.), cerealele integrale, peștele, o amplă varietate de ierburi aromatice (salvie, rozmarin, untul-pământului, mentă), ceaiul verde sau ghimbirul.
Dacă printre problemele tale de sănătate se numără inflamațiile sistemului osteoarticular, în magazinul naturist Faunus Plant, poți găsi remediile potrivite, bazate pe plante medicinale cu efect antiinflamator.